dilluns, 25 de febrer del 2013

30. Ser egoista no surt massa a compte

La nostra espècie s’ha caracteritzat per un fet distintiu: la col·laboració i l’altruisme. En qualsevol cultura, el que només mira per ell –activament o passivament– , aprofitant-se dels demés, tard o d’hora, acaba sent castigat pel grup. 
Intuïtivament, els individus tendim a competir, però també a cooperar, i l’altruisme s’ha desenvolupat perquè proporciona un avantatge evolutiu a l’individu i la comunitat. Tot plegat ens ha de fer reflexionar sobre els casos de les corrupteles públiques i privades que inunden els mitjans de comunicació. 
Hem de ser capaços de transmetre als nostres fills i filles, als nostres estudiants, i joves, que, malgrat que existeix una certa tendència interna a mirar només per nosaltres mateixos, l’èxit o fracàs que recollirem al llarg de la vida està relacionat directament amb la capacitat de contemplar també el impacte immediat que té les nostres accions sobre el grup, sobre la societat. 
Mitificar al que s’aprofita de la picaresca o de la seva situació de domini per a abusar dels demès, robar o estafar, enaltint-lo, és un mal exemple i una errada evolutiva. Treballar plegats per a sortir endavant ens ha caracteritzat com a espècie i hem de saber transmetre-ho a les noves generacions. No és més llest, o millor, qui més s’aprofita dels demés, sinó el que, aprofitant la seva intel·ligència, pensa també en l’impacte que té sobre la resta del grup i en els límits ètics de la seva actuació.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Si us plau