Llibres recomanats

ALTMAN, D. (2011). Futuros imperfectos. Tendencias. Barcelona.
Aquest llibre presenta dotze tendències que modificaran segons l’autor l’economia global. El llibre és un tant irregular, i sovint simplista. De lectura fàcil.

ATTALI, JACQUES (2006): Una brève histoire de l’avenir. Fayard. Paris.
L’economista francès Jacques Attali és un clàssic en els estudis de prospectiva. En el llibre ens fa una descripció molt precisa de com s'imagina que serà el món en el segle XXI. De lectura fàcil, tot i que presenta uns escenaris una mica agosarats.

BECK, ULRICH (1999): World risk societyBlackwell Publishers. Cambridge. 
Ulrich Beck és un dels teòrics socials més importants i controvertits del nostre temps. El seu estudi es centra en les qüestions ecològiques i tecnològiques del risc i les seves implicacions sociològiques i polítiques. Considera que la ignorància de la globalització del risc augmenta la globalització del risc. De lectura exigent.

BILBENY, NORBERT (2010): El futuro empieza hoy. Prometeus Editorial. Barcelona. 
El filòsof de la Universitat de Barcelona Norbert Bilbeny reflexiona al voltant del joves, i de com, al contrari del que succeïa en èpoques anteriors, la majoria de joves no poden o no saben emancipar-se. L’autor creu que no és només un factor econòmic, sinó que té que veure amb l’adquisició de maduresa i sobretot de autoestima. Llibre de lectura fàcil. 

BLAS, ENRIC (2002): Prospectiva: cómo usar el pensamiento sobre el futuro. Ariel. Barcelona. 
Un llibre rigorós que es va editar fa més d’una dècada però que manté vigència. De lectura exigent, l’autor anima a reflexionar sobre la conveniència, tant a nivell personal, com a professional, d’anticipar el futur i de fer-ho amb rigor i fugint de les prediccions sobrenaturals com de projeccions mecàniques ó de tipus tècnic. Llibre de lectura exigent.

DURANCE, PHILIPPE y GODET, MICHEL (2011): La prospective stratégique: pour les entreprises et les territoires. DUNOT, Paris. 
Un llibre acadèmic dins de l’escola francesa de prospectiva. El text es centra en el món de l’empresa i dels territoris en el marc de la prospectiva estratègica. El llibre insta a controlar el canvi en comptes de resistir-ho. De lectura exigent.

ELZO, JAVIER; FEIXA, CARLES I GIMENEZ-SALINAS, ESTHER (2011). Joves i valors. La clau per a la societat del futur. Obra Social Fundació ”la Caixa”. Barcelona.
Javier Elzo, Carles Freixa i Esther Giménez-Salinas escriuen sobre els joves d’avui en dia i el futur. Reflexionen sobre els valors, els tipus de famílies, els nous joves i el nou saber. Llibre curt i de fàcil lectura que el trobareu en format PDF en aquest blog a l’apartat de "Enllaços recomanats". 

FONDO MONETARIO INTERNACIONAL (2012): World economic outlook. Database. Fondo Monetario Internacional. Washington.
Informe de conjuntura del Fons Econòmic Internacional a través de la seva base de dades on es presenten dades macroeconòmiques i estadístiques de l’escenari econòmic mundial . Presenta hipòtesis de projeccions de l'evolució econòmica per grups de països. El text contribueix a mostrar la fotografia econòmica del moment i la seva possible evolució.  De lectura exigent. 

FLORIDA, RICHARD (2009): Les ciutats creatives. Pórtic. Barcelona. Aquest autor nord-americà considera que les grans ciutats han deixat de ser-ho: ara són megaregions amb dinàmiques pròpies les que les substitueixen com unitats econòmiques. Triar una gran ciutat o megaregió adequada per a viure o treballar és decisiu. Opina que les claus del creixement econòmic està vinculat a les 3 T: tecnologia, talent i tolerància. Llibre de lectura fàcil.

VV.AA (2012): Família i relacions intergeneracionals: un espai d'oportunitats per a l'educació dels fills i filles. IV Informe sobre la situació de la Infància, l'Adolescència i la Família a Catalunya i Barcelona. Ajuntament de Barcelona. Barcelona. 
Interessant i rigorós informe elaborat per un nombrós equips de professionals sobre família i relacions intergeneracionals. Les dades no només presenten una radiografia de les relacions entre pares i fills sinó que presenten un retrat sociològic molt curós de les relacions de les famílies i els joves en l'entorn actual: Llibre de fàcil lectura amb un aparell estadístic sofisticat.    


GERBER, J. (2002): International economics. Addison Wesley. Boston.

GODET, MICHEL (2006): Creating futures: scenario planning as a strategic management tool. Economica. Paris.

GRATTON, LYNDA (2011). The shift. The future ok work is already here. Harper CollinsPublishers. London.
La versió en castellà es troba a Galaxia Gutenberg, sota el títol Prepárate: el futuro del trabajo ya está aquí.  L’autora conclou que l’època de la certesa i de lo previsible ha quedat en el passat. El món del segle XXI es caracteritza per l’ambigüitat, els interrogants, la tecnologia i la incertesa relativa.  Desapareixeran velles formes de treball i apareixeran altres. Llibre molt recomanable per visualitzar escenaris hipotètics de futur pel que fa al treball, habilitats, competències i actituds.  De lectura irregular, tot i que fàcil.

KENNEDY, PAUL (1989): The rise and fall of great powers. Random House. New York.
Un llibre clàssic en dos volums –també en versió en castellà: Auge y caída de las grandes potencias– que parla de l’emergència i declivi de les potencies. Teoritza sobre els paràmetres recurrents pel que fa a l’emergència, auge i caiguda de les grans potencies, amb trajectòries idèntiques des de l’antiguitat. Podem trobar similituds i analogies en l’època actual en observar els nous països emergents: China, India, Brasil..., i el relatiu declivi de les velles potencies: Estats Units, Regne Unit, Europa...  Lectura exigent.

KRUGMAN, P.R. y OBSTFELD M. (2006): Economía internacional. Teoría y política. McGraw Hill. Madrid. 
El fenomen de la globalització és tractat pel premi Nobel d’economia Paul Robin Krugman i per Maurice Obstfeld en aquest manual universitari. Ens presenten de forma acadèmica la teoria i política de la economia internacional. Els autors posen l’èmfasi en el procés de globalització, en el comerç i en els intercanvis. Aquest llibre és un manual acadèmic complet per a conèixer la dinàmica econòmica internacional. De lectura exigent.

NIÑO-BECERRA, SANTIAGO (2012): Más allá del crash. Apuntes para una crisis. Debolsillo. Barcelona.
L'autor, catedràtic d’estructura econòmica a la Universitat Ramon Llull, va vaticinar cap el 2006 l’esclat de la crisis global de 2008. En aquest llibre, adaptat a tots els lectors, es desgranen les causes de la crisis, els antecedents i la perspectiva de futur. Imprescindible per la seva claredat i llenguatge críptic. Per Niño-Becerra la crisis de 2008 és sistèmica, no pas conjuntural, i donarà pas a un nou model on poques coses seran com abans. De lectura fàcil.

RAVENTÓS,  FRANCESC (2012): Un futur incert. Economia, geopolítica i governança mundial en el segle XXI. La Magrana. Barcelona. 
L’autor va ocupar diferents càrrecs de responsabilitats en els darrers vint anys a l’empresa privada i a l’administració pública a Espanya. Entre altres càrrecs va ser el promotor del Pla Estratègic Barcelona 2000. La seva experiència vital la recull en aquest llibre, on descriu el que ell anomena un futur incert en l’economia, geopolítica i governança en el segle XXI. De lectura fàcil tot i sovint irregular i reiterada.

RAMONEDA, JOSEP (2010): Contra la indiferencia.  Galaxia Gutenberg. Barcelona.El periodista i filòsof Josep Ramoneda, antic director del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, aborda el tema de la suposada dicotomia seguretat-llibertat, per a reclamar l'ús públic de la raó crítica enfront de la indiferència. L’autor defensa que l'únic ideal digne de l'home és l'emancipació individual. És a dir, la capacitat de pensar i decidir per si mateix, on el major perill de tot plegat és el cansament i el derrotisme. De lectura exigent.


REQUEIJO, J. (1998): Economía mundial. Un Análisis entre dos siglos. McGraw Hill. Madrid.
Interessant manual universitari que desplega en un llenguatge comprensible la història de dos sigles de l’economia mundial i explica com els diferents factors econòmics, conjugats de formes distintes, tenen diferents resultats en funció de les seves combinatòria. Llibre exigent.



REQUEIJO, J. (2009): Odisea 2050. La economía mundial del siglo XXI. Alianza Editorial. Madrid.
L’autor, a través d’Odiseus, conegut també com Ulisses, relata els vint anys que segons Homer, va trigar en torna a Ítaca, després d’infinitats d’obstacles que va tenir que superar. El llibre tracta també dels formidables obstacles de l’economia mundial en aquest segle XXI, de les transformacions i tendències que s’estan succeint en una economia multipolar, amb la presencia accentuada de la regió asiàtica. L’autor fa referències als reptes particulars que ha de resoldre l’economia espanyola, per a incorporar-se a aquest univers canviant. Llibre de lectura exigent.


SACHS, J. (2005): El fin de la pobreza. Editorial Debate. Madrid.
Jeffrey Sachs, alt càrrec de Nacions Unides a l'Estratègia de Reducció de la Pobresa del Mil·lenni ens ofereix en un sol i mateix text un manifest a favor d'una globalització del capitalisme amb rostre humà i la possibilitat de l'eradicació relativa de la pobresa. Lectura fàcil i esquemàtica encara que un tant irregular.

SEN, A. (1999): Desarrollo y libertad. Editorial Planeta. Barcelona.


THE ECONOMIST, (2013). El mundo en 2050. Todas las dendencias que cambiarán el planeta. Gestión 2000. Barcelona.
El llibre és un compilació de diferents articles de periodistes i divulgadors científiques de la revista The Economist. Traduït de la versió anglesa que porta el nom de Megachange, megacanvi, ens presenta els grans canvis als que està assistint la Humanitat. Mostra els reptes que tenim al davant i presenta diferents previsions. Lluny del derrotisme, els seus autors coincideixen que, malgrat que el camí no serà fàcil, el futur presenta infinites possibilitats de desenvolupament positiu. De lectura fàcil.

TUGORES, J. (2006): Economía internacional, globalización e integración regional. McGraw Hill. Madrid.

VV.AA (2010): Global governance 2025: at a critical juncture. CIA. Estats Units.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Si us plau